Menü

Budapesti ingatlan hírek

Mi lesz veled Ingatlanpiac? (COVID-19)

Az elmúlt 3 hét fejleményei az ingatlanpiacon! Rövid, hiteles információk a Starting Ingatlan Iroda munkatársaitól!

Március 13-án, Orbán Viktor miniszterelnök rendkívüli bejelentése a koronavírussal kapcsolatos kormányzati intézkedésekről, azonnal nagy változásokat hozott az ingatlanpiacon! Eladók és vevők egyaránt leálltak, első sorban csak azok a magánszemélyek vásároltak az elmúlt 3 hétben, akik kényszerhelyzetben kerültek, gondolok itt arra, hogy eladták az ingatlanukat és költözniük kellett. Másodsorban találkoztunk egy két olyan ügyféllel, aki a bankokból mentette ki a pénzét és azért gyorsan vett valamit, hogy ne értéktelenedjen a pénze még jobban!

Más típusú ügyfél pillanatnyilag nincsen!

A befektetők visszavonulót fújtak, vagy azért mert be ragad a pénzük a megvásárolt ingatlanban, vagyis a jelen helyzetben nem vesznek, hiszen nem lehet tudni mi lesz a folytatásban! Nehéz megjósolni az ingatlanpiaci fejleményeket, senki sem tudja mi fog történni. Pillanatnyilag, a kereslet majdhogynem nullára redukálódott, ezzel szemben az eladó ingatlanok kínálata nőni fog, hiszen élethelyzeteknek köszönhetően mindig van változás egy család életében, vagy kisebb lakás kell, vagy nagyobb!  Ebből következik az árak csökkenése, amely már irreálissá fokozódott az elmúlt 1-2 évben!

A helyes megfogalmazás nem is az, hogy az árak csökkenek, hanem az árak normalizálódnak. Az árváltozás igazi vesztesei azok lesznek, akik az elmúlt 2 évben vásároltak. Azoknak az ügyfeleknek nem fogja megérni eladni az ingatlanjukat, de azok a tulajdonosok, akik 2017 előtt vásárolták az ingatlanjukat, nem lesz probléma az eladás!

Nézzünk egy átlagos példát: 2017-ben, egy Újpesti 54 nm-es panellakás 16 Millió magasságában mozgott. 2019 év közepén, ugyan az az ingatlan, elérte a 28-32 Milliós hirdetési árat a legnagyobb portálon, melynek nagy szerepe volt a folyamatos áremelkedésnek! Ez több mint 80 % -os áremelkedés! Az is igaz, hogy nem sok ingatlan talált gazdára a meghirdetett áron. A jelenlegi helyzetnek köszönhetően az árak normalizálódása kb. 30-40 % visszaesést jelent. Év végére, az 54 m2-es panellakások el fogják érni a 20 millió körüli árat! Tehát tragédia nem történik, csak elérhető, elfogadható árak lesznek.

Ingatlan hírek és információk ELSŐ KÉZBŐL

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma, és mi havonta egyszer elküldjük Önnek a legfontosabb piaci változásokat, ingatlan trendeket és vásárlási tanácsokat, tippeket!

INGATLAN FIGYELŐ   INGATLAN JOGI SEGÍTSÉG