Menü

Budapesti ingatlan hírek

Egyetemre, főiskolára megy a „Kicsikénk”!

Attól, hogy egy gyermek eléri a 18 éves kort, és a szülők nagy büszkeségére, egyetemre, főiskolára megy, még anyu és apu szeme fénye marad. Nehéz szívvel engedjük ki a „nagyvilágba”, és nem kicsi aggodalomra ad okot, ha másik városban van a felső oktatási intézmény, hogy hova költözik ki a meleg otthonból.
Ha nem sikerül kollégiumba bejutni, (vagy nem is volt opció) akkor jön a nagy dilemma:

Venni, vagy bérelni?

Érdemes kiszámolni, hogy az öt év alatt melyik éri meg jobban. Természetesen mindenkinek nagyon okos és ügyes a csemetéje, de azért előfordulhat, hogy az öt évből nem öt, hanem hat, akár hét év is lesz. A kalkulációt érdemes hosszútávra tervezni, de sajnos az ellenkezőjére is volt már példa, és vannak a történelemben diákok, akik nem fejezték be az iskolát. Így hamarabb feleslegessé válik a lakás, vagy fel kell mondani az albérletet.

Mit tegyen hát a szülő?

A legfontosabb, alaposan gondolja végig, milyen típusú a gyermeke, és hol fogja jól érezni magát. Illetve mi az, ami ösztönzi majd a tanulásra, és arra, hogy biztonságban legyen.

Magányos típus, vagy inkább társasági?

Ha egyedül szeret lenni, fontos számára egy kis kuckó, otthonos kis garzonlakás vásárlása a legjobb megoldás, ahol félre tud vonulni, van saját kis zuga, szépítgetteti, rendben tarthatja. Amennyiben inkább társasági ember, bevált neki a többen tanulunk együtt módszer, jobb, ha nagyobb lakást veszünk, hiszen a szobákat ki lehet adni a suli társaknak, és így könnyebb a törlesztő részletet és rezsit is finanszírozni. Ha esetleg gyermekünk az iskola után is marad a lakásban, lesz neki párja, később gyermeke, jobb egy nagyobb lakás, hiszen a kezdő fizetések hazánkban nem számítanak kisebb vagyonnak, így nem biztos, hogy a garzont rögtön nagyobb lakásra tudná cserélni.

Megbízható, rendes típus, vagy inkább még zabolátlan, rendetlen?

El kell tudni dönteni, ha még nem sikerült bele nevelni a fiatalba a rend szeretetét, hogy most akarjuk e megtanítani neki, hogy milyen fontos vigyázni arra, amit drága pénzért megvettünk, azzal a rizikóval, hogy kap egy lakást, amihez felnőhet. Megtanulhatja becsülni, ami van, és gondoskodni róla. Vagy maradunk az albérletnél, ahol legfeljebb a kauciót veszíthetjük el, ha felrobban a kávéfőző, vagy elfelejti elzárni a csapot, vagy hagyja, hogy elduguljon a lefolyó.

Anyagilag mi éri meg jobban?

Számításokat nehéz lenne most leírnunk, hiszen a várostól, helytől, lakás méretétől sok függ. Hányan bérlik, ha megveszik, ki tudnak e adni belőle még szobát, szobákat. Érdemes végig gondolni a rizikó faktorokat. Nem sikerül albérlő társat találni, el kell adni a lakást hirtelen, mert megszakadnak a tanulmányok. Nem ismerik a várost, kiderül, hogy nem jó a környék, családi házból költözi a diák panelba, és nem bírja a száraz levegőt. Érdemes kikérni szakértők tanácsát, akik ismerik a környéket, az előnyöket, hátrányokat, és ingatlan, illetve albérlet árakat. Sajnos az egyetemek, főiskolák környékén mindig vannak, akik kihasználják a diákok és szüleik hiányos ismereteit, ezeket az adatokat illetően. Jóval drágábban kínálják lakásukat eladásra, vagy albérletnek a piaci árakhoz képest. Mielőtt felkeresi az ingatlanügynököt, érdemes a családnak leülni, és végig beszélni mi lenne a legjobb megoldás a kisdiákunknak. Egy okkal több, hogy egész este együtt legyenek, és egy jót beszélgessenek. Ki kell használni az alkalmat.

Ingatlan hírek és információk ELSŐ KÉZBŐL

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma, és mi havonta egyszer elküldjük Önnek a legfontosabb piaci változásokat, ingatlan trendeket és vásárlási tanácsokat, tippeket!

INGATLAN FIGYELŐ   INGATLAN JOGI SEGÍTSÉG