Starting Ingatlan - Eladó lakás Budapest, eladó ingatlan Budapest

STARTING-Immo Kft. 06-20-989-0690 1095 Budapest Lechner Ödön fasor 9

2012. Január 1-től kötelező az energetikai tanúsítás minden használt ingatlan adásvételénél, is éven túl bérbeadásánál, szoc. pol- nál!

Aki árulja vagy bérbeadásra kínálja a lakását, annak a kereskedelmi médiában történő hirdetéskor jövő év január 9-től meg kell jelölnie a lakás energetikai minősítését - egyebek mellett ezt tartalmazza az a kormányrendelet tervezet, amely a kormány honlapján jelent meg.

Az eredeti rendelet azt írja elő, hogy 2009-től aki eladja vagy egy évnél hosszabb időre bérbe adja a lakását, annak kötelező elkészíttetnie az energetikai tanúsítványt. Ehhez képest új szabály, hogy a hirdetésben fel kell tüntetni az energetikai besorolást (az A, B, vagy más betűjelet). A tervezett módosítás a bérletbe adók számára az egy évnél hosszabb bérbeadás esetében 2015-ig önkéntessé végéig teszi a kötelező tanúsítvány elkészíttetését. Így aki él ezzel a lehetőséggel, az nem hirdetheti a bérbeadást. A tanúsítványt a jövőben az építésügyért felelős minisztérium honlapján elérhető szoftverrel kell elkészíteni, amely automatikusan kódszámot ad minden épületre. Az adásvételi szerződést csak akkor fogadja el az ingatlan-nyilvántartás, ha szerepel benne ez a kódszám.

A módosítások másik csoportja a költségoptimalizálással kapcsolatos. Alapvető probléma, hogy csak annyira érdemes energetikailag javítani egy épületet, hogy a ráfordítás megtérüljön annak az élettartama alatt. Kivételesen engedélyezhető meglévő épületnél az előírt energetikai jellemzőtől való eltérés, ha a megfelelés aránytalanul sokba kerülne, és nem térülne meg soha. A kalkulációkban új épületnél 30 évvel, meglévőnél pedig 20 évvel kell számolni. Az energetikai tanúsítvány továbbra is 10 évig lesz érvényes, de ha a követelmények időközben változnak, akkor újra el kell készíttetni a tanúsítványt. Ez azért érdekes, mivel a magyar szabályozás eddig nem foglalkozott azzal az uniós előírással, hogy 2021-től már csak alacsony - közel nulla - energiafogyasztású épületek kaphatnak építési engedélyt. A szigorúbb előírások majdani megjelenése előtt készült tanúsítványokat tehát újra el kell készíttetni. Végül új előírás a tervezetben, hogy nemcsak az azonos lakásoknál, hanem az azonos terv alapján, azonos gépészettel készített családi házaknál sem kell valamennyinél újra számolni a tanúsítványt, az első alapján kiállítható a többire is.

Egy hűtő megvásárlásakor, már tudjuk, hogy minél több A és minél több + szerepel rajta,annál jobban járunk. Kitanulta a vásárló a modern kor jelzéseit. De mi a helyzet a lakások energetikai besorolásával?

Mi is az energetikai tanúsítvány lakások esetében?

Igazoló okirat, amely az épületnek (önálló rendeltetési egységnek, lakásnak) a jogszabály szerinti számítási módszerrel meghatározott energetikai teljesítőképességét tartalmazza. 

Új építésű épületek (önálló rendeltetési egységek, lakások) esetén az energetikai tanúsítvány 2009. január 1-től kötelező. Az okirat elkészíttetéséről az építtetőnek kell gondoskodnia az épület tényleges használatbavételéig, illetve legkésőbb az ekkor még hiányzó építési tevékenységek elvégzéséig.

Meglévő épületek (önálló rendeltetési egységek, lakások) esetén az energetikai tanúsítvány

2012. január 1-jétől lett kötelező az alábbi esetekben:

- ellenérték fejében történő tulajdon

-átruházás, vagy  - egy évet meghaladó bérbeadás. 

Ezekben az esetekben az eladónak, illetve a bérbeadónak kell gondoskodnia a tanúsítvány elkészíttetéséről, amelyet legkésőbb a szerződéskötésig kell átadnia a vevőnek vagy bemutatnia a bérlőnek. 

Erre szeretnénk felhívni olvasóink figyelmét. Ez egy fontos költség, mellyel már a meghirdetéskor számolni kell!

A tanúsítványt a jövőben az építésügyért felelős minisztérium honlapján elérhető szoftverrekel elkészíteni, amely automatikusan kódszámot ad minden épületre. Az adásvételi szerződést csak akkor fogadja el az ingatlan-nyilvántartás, ha szerepel benne ez a kódszám.

Érvényességi ideje 10 év, de minden eladásnál újat kell készíttetni. Vannak persze kivételek, így többek között nem kell energiatanúsítvány  

•    50 négyzetméternél kisebb hasznos alapterületű épület esetében,
•    évente 4 hónapnál rövidebb használatra szánt épületre (üdülő), műemlék,
•    helyi védelem alatt álló épületnél, 
•    mezőgazdasági épületre,
•    sátorszerkezetekre,
•    műhelyekre,
•    illetve olyan épületre, ahol a belső technológiából származó hő nyereség nagyobb, mint 20 W/m3.

Mennyibe kerül használt lakások esetén az energetikai tanúsítvány?  

Ha az épületek energetikai jellemzőinek tanúsításáról szóló 176/2008. (VI. 30.) Korm. rendelet  5500 forintos óradíját vesszük, melyet meghatároz  a tevékenységre, valamint azt, hogy mindössze 2 óra számolható el egy lakás energetikai tanúsítására,  akkor ez 11000 forintot jelent. Ha ehhez a kiszállási díjat is hozzáadjuk, akkor 1-2 ezer forinttal magasabb. De nagy valószínűséggel, ennél sokkal mélyebbre kell majd nyúlni a pénztárcába, mert a rendelet csak az új lakásokra vonatkozik!

Ennek következménye, hogy nincs 2 órás korlátozás, így felszámolható lesz az:  

·         odautazás pl: ½ óra

·         a tervek tanulmányozása (ha vannak), a helyszín felmérése 1 óra

·         a padláson a határoló szerkezetek feltárása és visszajavítása 2 óra

·         a zárófödém és a pincefödém szerkezetének vizsgálata a rétegterv megállapítása 1 óra

·         az épületgépészeti rendszerek adatainak meghatározása, a jellemzők összeírása 1 óra

·         visszautazás  ½ óra

·         otthon a számítások elvégzése 2 óra

·         a tanúsítvány feltöltése az adatbázisba, másolás, postázás a tanúsítvány eljuttatása a megrendelőhöz ½ óra

Ez a rövidke számolás alapján 8 és  ½ óra megszorozva az 5500 Ft-os óradíjjal, már 46 750 Ft-nál járunk, és ki tudja, még milyen költségek kerülhetnek majd felszámításra.

Irodánknak  természetesen a legfontosabbak az ügyfelei, így kedvező ajánlatot dolgoztunk ki a probléma megoldására:


 

Épületek energetikai tanúsítás munkadíja:

Az energetikai tanúsítás,az épület energetikai tanúsítvány kiállításának díja:

Lakás: 70 m2-ig, 15.000.- Ft  
             71 - 120 m2-ig 17.000.- Ft  
             e felett 19.000.- Ft

Családi ház esetében: 70 m2-ig,  17,000 Ft;

71 - 120 m2-ig 18,000 Ft;

121 m2 -től 20,000 Ft.

Az áraink tartalmazzák az ÁFA - t.

E feletti négyzetméter, egyedi, eseti megállapodás.

Irodaházak 250.- Ft +Áfa/nm, raktárak 200.-Ft+ Áfa/nm. Egyéb felépítményeknél szintén eseti, egyedi megállapodás kérdése.

Kedvezményt tudunk adni, ha többlakásos társasház a tisztelt Megrendelő.

Budapest területén a kiszállás díjtalan! Egyéb, rejtett költség nincs!

Pest megyében 3.000.- Ft + Áfa, 100 km-es körzeten belül 10.000.- Ft + Áfa,  100 km-es körzeten kívül 15.000.- Ft + Áfa.    


 

Vissza