Menü

Ingatlan adó

Fontos információk a CSOK-ról !

Néhány fontos információ a CSOK-roll!

A családok otthonteremtési támogatást azok a házaspárok, élettársak vagy egyedülállók igényelhetik, akik gyermekükkel vagy gyermekeikkel élnek. Felhasználható lakás vagy házvásárlásra, illetve bővítésre. Az igénylőknek legalább 180 napos folyamatos társadalombiztosítással kell rendelkezniük.

A legfontosabb változások:

A lakóingatlanok energiahatékonysági szintjét és méretét nem kell figyelembe venni a kedvezmény megállapításánál.
Megszűnik a négyzetméterenkénti vételár korlátozás, a használt lakások estében a vételárkorlát az ország egész területére vonatkozóan 35 millió forint.
Új lakás építése esetén az építésnek nincs felső korlátja. Új ingatlan estén lehet a családnak másik lakása is. A korábban eladott ingatlan árát nem kötelező befektetni az új ingatlanba. Az előre vállat gyermekek esetében elég, ha az egyik szülő 40 év alatti. A nem felsőoktatási intézménybe járó gyermek 16 helyett már 20 éves korukig, a felsőoktatásban tanuló, nappali tagozats diákot 25 éves korukig lehet figyelembe venni az igénylésnél. A házastársak közösen nevelt, de más kapcsolatából származó gyermekek után is igényelhető a támogatás. A feltételnek számító fél éves munkaviszonyba a külföldön végzett munka is beleszámítható.
A házaspároknak tíz év alatt kell teljesíteni, hogy a vállalt három gyermek meg is szülessen. (illetve a vállalt kettő vagy egy gyermeknek) Ebbe a már meglévő gyermekek is beleszámítanak.
Ha a házastársak önhibájukon kívül nem teljesítik a vállalt gyermekek megszületését, akkor a megszületett gyermekek után járó kedvezmény és a felvett összeg különbözetét – a jegybanki alapkamat ötszörösének megfelelő büntetőkamattal – hatvan napon belül vissza kell fizetniük. Ha ötször-i mesterséges megtermékenyítési kísérlet ellenére sem születik baba vagy a meddőség bizonyított, akkor a kamatot elengedik.
A gyermekvállalást teljesítettnek tekintik, ha a házastársak egyike elhunyt, vagy a munkaképessége megváltozott, vagy ha a gyermek a terhesség 24. hete után halva születik. Ha a gyermek fogyatékossággal születik és a szülők emiatt nem mernek további gyermeket vállalni, akkor beteljesítettnek tekintik a vállalt gyermek létszámot.
Fontos, hogy a támogatásból épített, illetve vásárolt lakásban tíz évig benne is kell lakni a szülőknek és a gyermekeknek is. A közben nagykorúvá vált gyermek elköltözhet. Válás estén a szülőknek csak akkor nem kell visszafizetniük a teljes összeget, ha a CSOK-ban érintett kiskorú gyermekek valamelyike a felnőttel a támogatásból vásárolt lakásban maradnak. Élettársi kapcsolat esetén csak a már megszületett gyermek, illetve gyermekek számítható be és a már legalább hat hónapos magzat.

Bővítésre is fordítható?

A feltételek között szerepel még, hogy a kedvezményekre csak az jogosult, aki korábban nem követett el súlyos bűncselekményt, illetve öt éven belül nem kötelezték jogosulatlanul igénybe vett szocpol visszafizetésére. Tetőtér beépítésénél csak akkor jár az új lakásnál igényelhető összeg, ha ott ezáltal legalább két önálló bejárattal rendelkező lakóegység létesül.

10+10+5 millió A három vagy több gyerekesek a tízmillió forintos vissza nem térítendő támogatáson kívül további tíz millió forint államilag támogatott hitelt is kérhetnek, amelynek kamata (25 évig) nem haladhatja meg a három százalékot. Feltétel még, hogy az igénylőnek legalább kétéves folyamatos társadalom biztosítása legyen, maximum 30 napos megszakítással. A CSOK igénybevételéhez nincs szükség önerőre. A kamattámogatott tízmilliónál több kölcsön is kapható, ha a kérelmező megfelel a bank által támasztott követelményeknek. A tíz millió feletti részére már a piaci kamatok vonatkoznak. A meglévő ingatlanon fennálló hitel nem kizáró ok, de a régi lakásért kapott vételárat (ebből a hiteltörlesztésre fordított összeg levonható) az új lakás építésére, illetve vásárlására kell fordítani. További segítség, ha magánszemély építkezik, akkor a szolgáltatások és építőanyagok után ötmillió forintig visszaigényelhető az ÁFA. Ennek feltétele csupán, hogy a lakás maximum 150 négyzetméter a ház pedig 300 négyzetméter lehet maximálisan. Á CSOK ot új vagy használt lakás vásárlása estén az adásvételi szerződés megkötése után 120 napon belül kell igényelni. Építkezés estén a használatba vételi engedély kiadása előtt, bővítésnél a bővítési munkálatok megkezdése előtt kell kérni a hitelintézettől.

További kérdése lenne ?

Segítünk megtalálni álmai ingatlanját.

INGATLAN FIGYELŐ