Menü

Ingatlan adó

A 10+10 millió CSOK feltételei!

A 10+10 millió igénybevételének feltételei 

Az eddigi tapasztalatok alapján a már meglévő három gyermekkel rendelkező családok érdeklődése a legélénkebb a 2016. január 1.-től élő CSOK és a hozzá kapcsolódó kedvezményes lakáshitel iránt. Cikkünkbenszeretnénk segítséget nyújtani a vonatkozó szabályok megismeréséhez. A maximális összegű támogatás igénybevétele a legalább három gyerekkel már rendelkező, illetve azt vállaló családok kiváltsága. A magas támogatási összeg miatt a kormány több speciális feltételt szabott az igénybevételhez.

Mindegyik igénylőnek új lakásba kell költöznie, de a régi eladása nem követelmény. A megvásárlandó vagy felépítendő ingatlan hasznos alapterületének el kell érnie a 60 négyzetmétert, az egylakásos lakóépület estében a 90 négyzetmétert. Az igénylőt kizárja a lehetőségből, ha szerepel a Központi Hitelinformációs Rendszer (KHR) negatív adóslistáján, vagy késedelmes tartozását egy éve rendezte, 30 napnál korábbi keltezésű okirattal igazolnia kell, hogy legalább 2 éve folyamatos társadalombiztosítással rendelkezik, amelyben maximum 15 nap megszakítás az engedélyezett (a közmunka nem vehető figyelembe)

Az új lakásba költöző a CSOK valamely formáját már igénybe vevő ügyfél csak a már igénybe vett összeg levonása után maradó összegre jogosult a 10millióból. A maximálisan felvehető 10 millió összegű hitel felvételének feltétele, hogy az igénybe vevők fiatal házaspárok legyenek, akik közül legalább az egyikük fiatalabb, mint 40.éves a kérelem benyújtásának időpontjában. Az eltérő lakáscélokra különböző támogatási összegek vonatkoznak. Nem új lakás esetén az igénybe vehető összeg nem éri el a 10 milliót. Az elbírálás minden estben egyedi.
Akik már rendelkeznek három már meglévő gyermekkel azokra az alábbi szabályok vonatkoznak:

Új lakás építése estén

Egy teljesen az alapoktól induló új ház, illetve meglévő ház tetőterének beépítésével vagy emelet-ráépítéssel is igénybe vehető a 10+10 millió forintos támogatás. Utóbbi két esetben fontos ügyelni rá, hogy az új lakrész mindenben megfeleljen az önálló lakás feltételeinek, a legalább egy lakószobán felül rendelkeznie kell külön közművekkel, külső önálló bejárattal, valamint saját fürdőszobával, illetve konyhával. Telek megvásárlásra nem vehető igénybe a CSOK, illetve a kedvezményes hitel, viszont, ha az építési költségvetés tartalmazza felhasználható a régi ház bontására, kerítés és a lakáshoz vezető járda elkészítésre. A 10 milliós 3%-os fix kamatozású kedvezményes hitelt és a 10 milliós CSOK-ot az építési engedély birtokában, de mindenképpen a használatba vételi engedély kézhezvétele előtt kell igényelni a hitelintézetnél. A pénzösszegek folyósítása készültségi fokonként történik, amelyet a hitelintézet által is jóváhagyott költségvetési tervben kell előre meghatározni. Az adott készültségi foknak megfelelő belekerülési összeg legalább 70%-át számlával kell tudni igazolni.

A használatba vétel után minden igénylőnek és mind a legalább három gyermeknek az új lakásban kell élnie a 10 éves terhelési és elidegenítési tilalom végéig. Az utolsó részfolyósítást vagy a folyósítást követő egy éven belül be kell mutatni a hitelintézet számára a lakcímet igazoló hatósági igazolványt. 

További kérdése lenne ?

Segítünk megtalálni álmai ingatlanját.

INGATLAN FIGYELŐ