Menü

Ingatlan adó

A CSOK 2016-tól várható változásai!

A Családi Otthonteremtési Kedvezmény 2016-tól várható változásai!

A családtámogatási rendszer átalakításait tervezi a kormány a 2016.-os esztendőre vonatkozóan. CSOK vagyis családi otthonteremtési kedvezmény lesz a neve. A névváltozással egyidejűleg lényeges változás még, hogy használt lakás vásárlására is kiterjed és már egy gyermek vállalása esetén is igénybe vehető 500 ezertől 3 millió 250 ezer forintig terjedő összegig.

A kormány szerint hosszú távon is tervezhetővé kell tenni a gyermekvállalást ezért például törvénybe foglalták 2016.-tól a kétgyermekesek adókedvezményét duplájára növelik.

A CSOK a még gyermektelen, de legalább egy gyermeket vállaló és az egy gyermekes családok számára is segítséget nyújt. A támogatás vonatkozik a házastársak vagy élettársak már meglévő gyermekeire, valamint azokra, akik a következő négy évben terveznek, illetve vállalnak gyermeket.

A támogatás mértékét befolyásoló tényezők:
 - a gyermekek száma
- a lakás mérete
- a lakás energiatakarékossága
- 1 gyermek vállalásának határideje 4 éven belül
- a kettőt vállalók esetében a második gyermek pedig 8 éven belül kell, hogy megszülessen
- a rendelkezésre álló időtartam a használatba vételi engedély kiadásának napjától, illetve az adásvételi szerződés megkötésének napjától kezdődik

Használt lakás, illetve bővítés esetén ugyanakkora összeg igényelhető, megszűnt az úgynevezett „félszocpol”. A változások a lakás méretében is jelentkeznek a jelenlegi 60 helyett már 40 négyzetméteres lakásra is igénybe vehető a támogatás.

A CSOK-ra elkülönített költségvetési forrás a 2016.-os év első felére plusz 4 milliárd forint a keret növelését is meg tudják oldani, ha ezt a megnövekedett igények indokolják. Éves szinten 12 ezer család támogatását tervei a kormány.

A változásokról való tájékoztatást elsősorban a világhálón tervezik közölni az érintettekkel, emellett a CSOK részleteiről az Emberi Erőforrások Minisztériuma központi ügyfélszolgálatán személyesen vagy telefonon is tájékoztatást kérhetnek az érintettek, illetve az érdeklődők.

A lakásvásárlással, illetve bővítéssel nem szükséges megvárni a július elsejei indulást az adásvételi szerződéseket már most lehetséges úgy megkötni, hogy júliusban igényelhető legyen a CSOK.

A jogosultságról, feltétekről és a folyósítás menetéről már most érdeklődhetünk a bankunknál.

Az igénylők köre

Életkortól függetlenül a már meglévő gyermekkel rendelkezők, illetve a terhesség már betöltött 24 hetét követően a magzat vagy magzatok után. A 40. életévüket be nem töltött házaspárok a már meglévő gyermekek számától függetlenül minimum egy legfeljebb két gyermek vállalása esetében. A kedvezményre jogosult igénylő a vele közös háztartásban élő, általa eltartott és a felépített vagy megvásárolt lakásba vele együtt beköltöző:
· vér szerinti és örökbe fogadott gyermek után
· gyámsága alatt álló, legalább 1 éve vele együtt élő és általa eltartott gyermek után
· a fiatal házaspár - a meglévő gyermekei számától függetlenül - legfeljebb két születendő gyermek után.

Gyermeknek minősül a magzat vagy ikermagzat a terhesség betöltött 24. hetét követően az, aki az igénylő eltartottja, de nem töltötte be a 16. életévét, vagy a 25. életévét nem töltötte be, de oktatási intézmény nappali tagozatán tanul, vagy a 16. életévét betöltötte, de legalább 1 éve megváltozott munkaképességű személy.

A CSOK-ot csak egyszer lehet igénybe venni és az igénylőnek vagy házastársának nem lehet lakástulajdona!

További információhoz a családi kedvezményről, kattintson a linkre: 

https://nav.gov.hu/ugyfeliranytu/kalkulatorok/csaladikedvezmeny-kalkulator-az-eves-bevallas-elkeszitesehez

 

Ingatlan hírek és információk ELSŐ KÉZBŐL

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma, és mi havonta egyszer elküldjük Önnek a legfontosabb piaci változásokat, ingatlan trendeket és vásárlási tanácsokat, tippeket!

INGATLAN FIGYELŐ   INGATLAN JOGI SEGÍTSÉG