Starting Ingatlan - Eladó lakás Budapest, eladó ingatlan Budapest

STARTING-Immo Kft. 06-20-989-0690 1095 Budapest Lechner Ödön fasor 9

Ingatlan csere, vagy 1 éven belüli adás-vétel

A törvény, cserének értelmezi az egy éven belüli lakás eladást és vételt.

Az ilyen esetekben illeték kedvezmény jár. A kedvezmény mértékét a törvény így határozza meg:

“(3) Lakástulajdonok egymás közötti cseréje esetén az illeték alapja az elcserélt ingatlanok – terhekkel nem csökkentett – forgalmi értékének a különbözete.”

“(5)100 Lakástulajdon vásárlása esetén, ha a magánszemély vevő a másik lakástulajdonát a vásárlást megelőző vagy azt követő egy éven belül eladja, az illeték alapja a vásárolt és az eladott lakástulajdon – terhekkel nem csökkentett – forgalmi értékének a különbözete. Ha a magánszemély vevő egy éven belül több lakástulajdont vásárol, illetve értékesít, akkor az illeték alapját képező értékkülönbözet megállapításánál minden egyes lakásvásárlással szemben a szerzést közvetlenül megelőző vagy követő – a fizetésre kötelezett számára kedvezőbb illetékalapot eredményező – egyetlen értékesítést lehet figyelembe venni.”

Értelmezzük!

A legfontosabb: csak lakás esetén vehető igénybe ez a kedvezmény!

Példa 1.

Az eladó elad egy lakást (például 8 mFt értékben), majd egy éven belül újat vásárol (Például 6 mFt értékben) akkor az illeték alapja 2 mFt. Fontos látni, hogy akkor is kell illetéket fizetni, ha a vásárolt lakás olcsóbb, mint az eladott! Igaz ez a csere esetén is.

Példa 2.

Az eladó elad egy lakást (például 6 mFt értékben), majd egy éven belül újat vásárol (Például 8 mFt értékben) akkor az illeték alapja 2 mFt. Csere esetén is.

Példa 3.

Az eladó két lakást adott el: először 7 mFt, a később 4 mFt értékben. A megvásárolt ingatlan 7 mFt. Az illeték alapja ebben az esetben 3 mFt, mert a közvetlenül megelőző értékesítést kell figyelembe venni.

Példa 4.

Az eladó először 6 mFt értékben adott el egy ingatlant, majd vásárolt egyet 7 mFt értékben, de később 4 mFt értékben eladott egy másikat. (A vásárlástól számított egy éven belül.) Az illeték alapja ebben az esetben 1 mFt, mert a közvetlenül megelőző , vagy a vételt közvetlenül követő értékesítés közül azt kell figyelembe venni, amelyik illeték szempontjából kedvezőbb.

Példa 5.

Az eladó 3 mFt értékben vásárolt, de 7 mFt értékben adott el, akkor az illeték alapja a 3 mFt. (tehát nincs illeték levonási lehetőség, mert a különbség nagyobb lenne, mint a vásárolt ingatlan illetéke.)

Példa 6.

Az eladó eladott egy lakást 6 mFt értékben és üdülőt vásárolt 7 mFt értékben. Az illeték alapja így 7 mFt, mert csak lakások közti csere, vagy adásvétel esetén vehető igénybe a különbség számítás.

Példa 7.

Összeköltözők. Egy eladó elad egy lakást 4 mFt értékben, a másik szintén elad egyet 6 mFt értékben. Ketten együtt vásárolnak egy lakást (50-50 % tulajdonrésszel), aminek az értéke 10 mFt. Mindkét vevőnél az illeték alapja 1-1 mFt lesz, mert a vásárlás értéke és az eladás között különbség van. Csak akkor lenne illetékmentes, ha az eladásnak megfelelő 40-60 % lenne a tulajdoni hányaduk.


Forrás: http://ingatlanatiras.hu/

 

Vissza