Starting Ingatlan - Eladó lakás Budapest, eladó ingatlan Budapest

STARTING-Immo Kft. 06-20-989-0690 1095 Budapest Lechner Ödön fasor 9

Illetékváltozások 2013. Január 01-től

 

2013. 01. 01-tól, a korábbi lakás tulajdonszerzésre vonatkozó kétkulcsos (4 millió forintig 2 százalék, a forgalmi érték ezt meghaladó összege után 4 százalék) illeték egykulcsossá vált, azaz a teljes forgalmi érték után 4 százalékot kell fizetnie a vevőnek. Egy 4 millió forintnál drágább lakás esetében ez 80 ezer forintos többletterhet jelent. Ez a többletkötelezettség akkor is megjelenik, ha a vevő az új lakás vásárlását megelőző (vagy azt követő) egy éven belül eladta korábbi lakástulajdonát, és az illeték alapját a vásárolt és az eladott lakástulajdon forgalmi értékének a különbözete adja. A 4 millió forintnál alacsonyabb vételárú ingatlanok, vagy ennél kisebb forgalmi érték-különbözet esetében a fizetendő többlet értelemszerűen kevesebb lesz 80 ezer forintnál, de ilyen esetekben az új szabályok szerint fizetendő illetéktöbblet a korábbi illetékmértékre vetítve jelentős, hiszen a vevőnek éppen dupla akkora illetéket kell majd fizetni 2013-tól, mint 2012-ben.

A 2012.december 31-ig érvényben lévő szabályok alapján, ha egy drágább ingatlanból egy olcsóbb ingatlanba költözött a vevő, akkor bár a két ingatlan forgalmi értékének különbözete negatív, az illetéket mégis meg kellet fizetnie a különbség abszolút értéke után. Az ÚJ törvény szerint, a negatív forgalmi érték különbözet esetén a vásárló mentesül az illeték megfizetése alól. Ez a módosítás többek között a fizetési nehézségek miatt lakásukat eladni kényszerülőknek jelent könnyebbséget, hiszen esetükben a hitel visszafizetése után szűkebb anyagi lehetőségek maradnak egy másik lakás vásárlásához. Minél nagyobb a különbség a régi, hitellel terhelt és az újonnan megvásárolt ingatlan ára között, annál nagyobb az illeték alapja, aminek megfizetése alól mentesülnek a vevők.

Szintén pozitív változás, hogy a 35. életévét be nem töltött fiatalok első lakástulajdonának megszerzéséhez nyújtott 50 százalékos illetékkedvezmény 40 ezer forintos felső határát megszüntette a javaslat, illetve a feltételek között szereplő, a lak

A 2012 szabályozásban érvényes legfeljebb 8 milliós ingatlan esetében a teljes illeték mértéke 240 ezer forint volt, amiből az 50 százalékos kedvezmény 120 ezret tett ki, de ebből csak 40 ezer forintot tudtak a tavalyi szabályok alapján az első lakást vásárlók igénybe venni. Az új, szabály szerint a maximális 15 milliós felső lakásértéket, illetve az egykulcsos illetékmértéket figyelembe véve, az illeték összege 600 ezer forintot tesz ki, amiből az 50 százalékos kedvezmény miatt csak 300 ezret kell az első lakást vásárló fiataloknak megfizetniük. Lakásértékre vonatkozó 8 milliós felső határt kitolta 15 millió forintra.

Budapest 2013-01-04 

 

Vissza