Menü

Ingatlan adó

INGATLAN ELADÁS UTÁN FIZETENDŐ SZJA KALKULÁTOR!

Ingatlanértékesítésből származó jövedelem kiszámítása

https://nav.gov.hu/ugyfeliranytu/kalkulatorok

Amennyiben magánszemély ingatlant ad el, az eladásból jövedelme származik. Ezen jövedelem után Személyi Jövedelem Adót (SZJA) kell fizetnie. Az SZJA mértéke 15 % (nem 16%!!!) és nem egyezik az Áfával. 

A befizetendő SZJA mértéke több tényezőtől függ. Ezek adják ki az adóalapot, amelynek 15%-át be kell fizetni az eladás után: 
- a vásárlástól eltelt idő
- az ingatlan vételi és eladási ára
- bizonyos, az ingatlannal kapcsolatban felmerült (elszámolható) költségek 

Az ingatlanértékesítés után fizetendő adó alapja:

A vásárlástól eltelt idő: 2008 óta a korábbi 15 évről, 5 évre csökkent az ingatlan átruházásból származó jövedelem adómentessé válása!

Az 5 éven belül vásárolt, és 5 éven belül eladásra kerülő ingatlanok után azonban kell adót fizetni, (amennyiben drágábban adjuk el, mint amennyiért vettük).

Az ilyenkor befizetendő adó az ingatlan vásárlástól eltelt idővel arányosan, évente csökken. Legegyszerűbben az alábbi táblázat segítségével magyarázható el, hogyan csökken az 5 év alatt az adóalapja. 

Ingatlan vásárlás éve

Nyereségadó alapja

2024.

100 %

2023.

100 %

2022.

90 %

2021.

60 %

2020.

30 %

2019.

0 %

it jelentenek a táblázat %-ai?  A táblázatban szereplő %-ok az árkülönbözet időarányos részét mutatják. Ez az a rész, melynek a 15%-át be kell fizetni SZJA- ként (vagyonszerzési illeték).

Az adóalapot az a jövedelem adja, hogy a lakást vagy házat magasabb összegért adtuk el, mint amennyiért vettük. Ez az összeg a vételi és az eladási ár pozitív árkülönbözete. 

Az adóalapot bizonyos - az ingatlannal kapcsolatos - kiadási tételekkel csökkenteni lehet, ilyenek: 
 - a vételkor felmerülő illeték összege, -az ingatlan műszaki szintjének emelésére fordított és számlával igazolt beruházásai (fűtéskorszerűsítés, energetikai minőség emelése – nyílászáró csere, hőszigetelés) -az ingatlan eladásához kapcsolódó költségek (ingatlanközvetítői jutalék, ügyvédi díj, energetikai tanúsítvány elkészítésének költsége (2013. január 1-től már az adásvétel feltétele).

Nem mindegy mekkora többlettel (jövedelemmel) adja el az ingatlant! Például, ha kevesebbért adja el a lakóingatlant, mint a beszerzési ára volt, akkor nem keletkezik adófizetési kötelezettsége öt éven belül sem.

FONTOS!

2008-tól az úgynevezett "lakásszerzési kedvezmény" megszűnt, tehát az adóalap nem csökkenthető egy újonnan vásárolt ingatlan árával - azaz hiába költi el teljes egészében a befolyó eladási árat egy újabb ingatlanra, akkor is adózási kötelezettsége keletkezik a fentiek szerint!

Remélem a fentiek egyszerűbbé és érthetőbbé teszik számodra, hogyan is kell adózni lakás, vagy családi ház eladása után, de szeretnék egy konkrét, egyszerűsített példával is szemléltetni a számítást, íme:  

NEM LAKÓINGATLAN VÁLTOZÁS-2017.01.01 től:

A nem lakóingatlanok esetén (telek, üdülő, garázs, ...) 15 év volt az értékesítésből származó jövedelem adóköteles időszaka.

2017. január. 01. től ez 5 évre csökkent és ugyan úgy kell számolni az SZJA- t mint a lakóingatlanoknál.

2017. január 1-jétől az ingatlanértékesítésből származó jövedelem esetén a szerzési évet követő évet elsőnek tekintve az 5. évben értékesített ingatlanból származó jövedelmet az adóbevallásban nem kell szerepeltetni és utána adót sem kell fizetni.

Az ingatlan 2017. évi átruházása esetén a számított összegből (a bevétel és a költség különbözete) a szerzés időpontjától függően a következők szerint kell az idő múlására tekintettel a jövedelmet meghatározni:

Ingatlan vásárlás éve

Nyereségadó alapja

2024.

100 %

2023.

100 %

2022.

90 %

2021.

60 %

2020.

30 %

2019.

0 %

Magánszemélyként, továbbra sem tartozik Áfa körbe egy ingatlan értékesítése (telek ingatlan esetén sem), kivétel, ha a tulajdonos azt választja. Viszont automatikusan Áfa köteles az a magánszemély, aki 2 éven belül egymás után, sorozatban 4 db ingatlant vagy építési telket értékesít majd 3 éven belül újabb ingatlant vagy telket ad el.

További kérdése lenne ?

Segítünk megtalálni álmai ingatlanját.

INGATLAN FIGYELŐ